40 jaar

1974 – 2014

40 jaar in kannen en kruiken

Ineke voor haar winkel 1974

Op 1 mei 1974 zette Ineke de ‘grote’ stap, zij begon een pottenbakkerij. Een eigen atelier met winkel, een droom ging in vervulling. Na vijf jaar lessen te hebben gevolgd aan de Vrije Academie in Den Haag en bij plaatselijke pottenbakkers zette zij deze stap.

Zij startte ook met het les geven in draaien en handvormen. De lessen liepen fantastisch, volgens het principe ‘hoort zegt het voort’. De winkel werd een begrip in de buurt en in de wijde omgeving, maar ook tot in de USA waar haar werk is verkocht.

Ineke maakte toen én nu nog steeds alleen keramiek die zij zelf mooi vindt, dus geen commerciële hypes. Veel werk is ontstaan door inspiratie op reis. Amerika, IJsland en b.v. Mongolië, alles laat zijn sporen na in haar klei. Ook maakt zij serviezen, vazen, schalen, kommen zowel draaiwerk als experimentele handvormen beide zijn even belangrijk.

Ineke in atelier 1974

Na ongeveer 25 jaar stopte Ineke met de keramiek lessen, om ruimte te maken voor haar eigen werk. Met de cursisten was het een geweldige tijd en deze vertrokken vaak met pijn in het hart maar begrepen haar keuze.

In 1996 begon Ineke aan de tweejarige opleiding tot bloemist, want bloemen en keramiek horen bij elkaar. Zo werd zij ook genomineerd voor de keramiek award, voor haar ontwerp van de vaasverkleiner.

Sinds oktober 2013 werkt Ineke van der Bol (65) samen met Ilse van der Greft (32) aan de vernieuwing van In Kannen en Kruiken. Samen zijn zij bezig met het ontwerpen en creëren van nieuwe exclusieve producten vervaardigd van vilt en keramiek. Deze samenwerking van jong en oud is zo vruchtbaar dat er een compleet nieuwe productlijn uit is voortgekomen: Keravi. Neem snel een kijkje bij de nieuwe lampen of vazen.

Een nieuwe productenlijn is niet de enige inbreng van Ilse. Sinds kort heeft In Kannen en Kruiken een webshop op DaWanda.com, een platform waar veel handgemaakte artikelen worden verkocht. Een deel van de collectie staat daar nu online en dat is nog maar het begin. Ilse is nu bezig met de opening van een webshop op Etsy.com. Er komen nog steeds enthousiaste klanten naar de winkel en door de online verkoop bereiken Ineke en Ilse een nieuw, groter publiek.

Ilse en Ineke aan het werkIlse en Ineke